CBÜ de bir ilk

10 Ara

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde ilk defa Prof. Dr. Talat Tavlı başkanlığında, Kardiyolog Yard. Doç. Dr. Ozan Ütük, Kardiyolog Uz. Dr. Mahmut Acar, Dr. Mehmet Emin Yavuz tarafından “Atrial Septal Defekt” denilen kalp deliği, geliştirilen bir sistem sayesinde neştersiz ve kansız olarak onarıldı. Bir gün hastanede gözlem altında tutulan 36 yaşındaki evli ve iki çocuk annesi Esra K., bir gün sonra taburcu edildi. Genç kadını C.B.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde ilk kez uygulanan bir yöntemle sağlığına kavuşturan Kardiyolog Dr. Talat Tavlı ve ekibi, 36 yaşında doğuştan kalbinde delik ve son 30 günden beri bu durumundan haberdar olan hastanın yapılan ekokardiyografi ve koroner anjiyografisi neticesinde “Atrial Septal Defekt (ASD)” denilen kalp deliği olduğu anlaşıldığını söyledi. Hastanın cerrahi operasyona sıcak bakmaması nedeni ile kalp kateterizasyonu yöntemi kullanılarak kalp deliği tamir edilerek, kansız neştersiz yöntemle kapatıldı.

25 DAKİKALIK BİR SÜREDE İŞLEM BAŞARILDI

Literatürler incelendiğinde, dünyada en sık çocuk vakalarda görülen doğuştan kalp hastalığı ameliyatsız olarak kapatılmasının son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ile mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Talat Tavlı, “Bu erişkin yaşta yeni saptanmış doğuştan kalp deliği olan bir vaka daha nadir olarak karşılaştığımız bir durumdur. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü ekip olarak 25 dakikalık bir sürede işlem başarılmış ve hasta 1 günlük yoğun bakım takibi sonrası sağlıklı bir şekilde taburcu edilmiştir. Hastanın yıllardan beri halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı yakınmalarına son üç haftadır göğsünde sıkıntı hissi ve ağrı eklenmiş, hastaneye müracaat etmesi ile çekilen Ekokardiyografî ve endoskopik yöntemle kalp deliğinin büyüklüğü ve özellikleri değerlendirilerek hastaya bildirilmiştir. Konseyde kalbin temiz ve kirli kanın karışma oranına ve deliğin büyüklüğüne bakılarak kapatılma kararı alınmıştır. Ancak hastanın özellikleri ve kendi seçimi de değerlendirilerek anjiyo yöntemi ile alet ile kapatılması uygun görülmüştür.”diye konuştu.

KALP HASTALIKLARI 10 BİN DE 5 GÖRÜLÜYOR

Konjenital (doğuştan) kalp hastalıklarının 10 bin doğumda 5 oranında görüldüğünü ifade eden Dr. Tavlı, bunların içinde de en sık “Atrial Septal Defek” görüldüğünü ve çocukluk yaşında saptandığında ameliyatsız kateter ile kapatılabileceği böylece ileri yaşlara sağlıklı gelinebileceğini söyledi. Tavlı, kansız, neştersiz yöntem ile göğüs açılmadan, yara izi oluşturulmadan ve kısa yatış süresi içerisinde (bir gün) taburcu olunması bakımından avantajlı olduğunu belirtti. Uygun vakalarda Celal Bayar Üniversitesi Hastanesinde bundan sonra bu yöntem ile cerrahi operasyon yapılmadan kapatılma işleminin yapılacağını belirten Dr. Tavlı; ağlarken, eforda morarma ve çabuk yorulma ile beraber ritm bozukluğu olan çocuk ve halsizlik, çarpıntı ve nefes darlığı olan erişkin hastaların vakit geçirmeden hekim kontrolüne gitmeleri hastalığın erken tanısında ve tedavisinde faydalı olabileceğini söyledi.

Kansız, neştersiz yöntem ile göğüs açılmadan, yara izi oluşturulmadan sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade eden Esra K. ise; “Yıllardır kalbim delik olarak yaşadım. Evlendim ve iki çocuk dünyaya getirdim. Ancak aklıma kalbimin delik olacağı hiç gelmemişti. Son günlerde duyduğum rahatsızlık üzerine hastaneye gelerek, Dr. Talat Tavlı’ya muayene oldum. Kalbimde delik olduğunu mutlaka kapatılması gerektiği söylendi. İlk başlarda ameliyata girmekten çekindiysem de, böyle bir yöntemin var olduğunu, bir günde hastaneden sağlığıma kavuşarak çıkabileceğim söylendi. Önceki gün girdiğim ameliyatın ardından, bugün evime ve çocuklarıma kavuştum. Dr. Talat Tavlı ve ekibindeki değerli hekimlere çok teşekkür ediyorum” dedi.