TANI YÖNTEMLERİ

EVENT RECORDER ("olay kaydedici"): Bu cihaz daha seyrek yakınmaları olan ve bu nedenle 24-48 saatlik kayıtlarla sorunun ne olduğu saptanamayan hastalarda kullanılır. Daha küçük bir cihazdır. Üç adet kabloyla hastanın vücuduna yapıştırılan elektrodlar yoluyla kayıt alır. Bu cihazın farkı, kalp ritmini sürekli izlemesi ancak sadece komut verildiğinde kayıt almasıdır. Hasta, yakınması olduğunda cihazın üzerindeki küçük bir düğmeye basarak o sıradaki…
Holter EKG-RİTİM HOLTER Holter monitörü (veya ayaktan EKG kayıt cihazı) adını, cihazı geliştiren Amerikalı biyofizikçi Dr Norman Jefferis Holter’den (1914-1983) alır. Cihaz taşınabilir şekilde tasarlanmıştır ve bir sigara paketi boyutlarındadır. 24-48 saat süreyle kalp ritminin takibini ve dökümünü yapan bir testtir.
HOLTER TANSİYON Kola takılı kalıp tansiyonu belli aralıklarla otomatik olarak ölçüp kaydeden ve sonra bunun dökümünü veren bir cihazdır. Hangi aralıklarla ölçüm yapması istenirse (mesela her saat veya yarım saatte bir ölçüm için) programlanır ve hastanın kendisi de dahil hiç kimsenin bir müdahalesi olmadan, uykudayken bile otomatik ölçümler yapılmış olur. Özellikle hastanede veya doktor yanında yükselen tansiyonu ayırdetmekte, tansiyon ölçme…
Ekokardiyografi (EKO - Kalp Ultrasonu) Ekokardiyografi ses ötesi dalgaları kullanarak (ultrasound, ultrason) kalbin ve kalp içinde akım halindeki kanın görüntülenmesi ve incelenmesi yöntemidir. Ekokardiyografiye kısaca eko veya kalp ultrasonu da denebilir. Ultrason dalgaları, insan kulağının duyma sınırının ötesinde bir sestir (18.000 - 20.000 titreşim/sn). Bu ses dalgaları, tüp şeklinde elle tutulan ve hastanın göğsünde gezdirilen sesi oluşturan duyarlı bir alet…
Efor Testi Nedir? Efor testi, kalp yükünü giderek artıracak şekilde egzersiz yapılırken, EKG'nin sürekli izlenmesi ve belli aralıklarla kayıt alınması olarak özetlenebilir. Kalp damar hastalıklarını araştırmada kullanılan testlerden biridir. Egzersiz "treadmill" adı verilen bir koşu bandında ya da bir bisiklet üzerinde belli bir süre ve hızla yapılmaktadır.
ELEKTROKARDİYOGRAFİ ( EKG ) Kalbin Çalışması •Kalbin çalışmasını sağlayan elektrik sistemi mevcuttur. Kalbin ritmi öncelikle Sinüs düğümünden çıkan elektrik uyarıları ile oluşur. Bu nedenle kalp kası (myokard) kendi başına kasılma özelliğine sahiptir. Kalbin sinüs düğümü adı verilen noktasından çıkan düzenli uyarılar özel bir iletim yoluyla kalp kası hücrelerine ulaşır. •Normalde dakikada 60-100 defa çıkan bu uyarılar kalp odacıklarını çevreleyen kalp…
Bilgisayarlı Tomografi ile yapılan Kalp Anjiyografisi nedir? Kalp damarlarının yeni nesil Bilgisayarlı Tomografi cihazları ile ağrısız ve 10-12sn. gibi çok kısa bir sürede gösterilmesidir. Bilgi teknolojisindeki ilerlemeler, bilgisayar destekli tanı programları, gelişmiş ve hızlı bilgisayarlarla, elde edilen veriler; yüksek hız ve doğrulukta işlenmekte ve bildiğimiz kasık atar damarından girilerek yapılan anjiografiye neredeyse eşdeğer olabilecek tanısal görüntüler elde edilebilmektedir. Altın standart…