Çocuk Yeni Doğan

Başlıca konjenital kalp hastalıkları şunlardır: PDA:Patent Duktus Arteriyozus: Doğum öncesi dönemde akciğer atar damarı (pulmoner arter) ile ile ana atar damar (aort) arasında bağlantı damarı bulunur ve adı duktus arteriyozustur. Doğumdan sonra normalde bu arter kapanır ve ligamentum arteriyozum adını alır. Eğer kapanmazsa açık kalmış kanal anlamında : patent duktus arteriyozus tanısı konur ve oksijence zengin ve fakir kan karışarak…
Doğru ve zamanında bir tedavi için öncelikle tanının iyi konması gerekir. Doğru tanı için ailenin genetik öyküsü, gebelikte maruz kalınan ilaç veya durumlar ile bebeğin durumu iyi sorgulanmalıdır. Fetal Ekokardiyografi Gebeliğin 18-24 haftaları arasında anne karnından yapılan ultrason ile bebek kalbinin incelenmesidir. Rutin olarak her gebelikte yapılması gerekir ve doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında tanınmasına ve gerekli önlemlerin erkenden alınmasına…
Doğumsal kalp hastalıkları üç ana faktöre bağlı gelişebilir Genetik Faktörler: doğumsal kalp hastalıklarının yaklaşık %10 gen efektlerine bağlı gelişir. Metabolik Faktörler: gebede bulunan diyabet (şeker hastalığı) ve buna benzer bazı metabolik hastalıklar bebekte doğumsal kalp hastalığı olma riskini arttırır. Teratojenik (erken gebelikte maruz kalma) Faktörler: Annenin gebelik erken dönemlerinde veya gebelik boyunca alkol veya sigara kullanması, radyasyon ya da zararlı…
Kalp anatomisi 2 atriyum (kulakçık) ve 2 ventrikül (karıncık) olmak üzere 4 odalı bir yapıdır. Bu yapılara kirli kanı getiren toplardamarlar ve ve temiz kanı götüren atar damarlar bağlanır. Hem atardamar-toplardamar bağlantı yerlerinde hem de kalbin karıncık ve kulakçığı arasında olmak üzere 4 kalp kapağı bulunur. Kalbimizin temel görevi toplardamarlar ile gelen kirli(oksijeni az) kanı akciğere pompalamak ve akciğerden gelen…
Doğumsal kalp hastalıklarında çok farklı farklı belirtileri ortaya çıkabilmektedir, bu belirtiler rutin kontrolle gidilen doktorlar veya anne babanın fark eden. Başlıca belirtiler emerken yorulma, terleme ve emmeme, buna bağlı olarak kilo almama ve gelişim geriliği. Daha büyük çocuklarda sık soluk alıp verme, nefes alırken zorlanma ve buna bağlı olarak morarma, çarpıntı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı da başlıca belirtiler arasında sayılabilir.…