Carotis Hastalığı

Hastalığının tedavisi şah damardaki darlığının derecesine, beyinin kanlanmasına ve hastanın genel durumuna göre değişir. En yaygın tedavi yöntemi darlığa neden olan plağın damar içinden sıyrılarak çıkarılması olan endarterektomi ameliyatıdır. Bu ameliyata alternatif bir yöntem ise şah damardaki darlığa stent (çelik kafes) koyulmasıdır. Stent koyma ameliyat ile benzer ölçüde etkili ve başarılı bir yöntemdir. Her ne kadar bu alandaki çalışmalar devam…
Şikâyetler Nelerdir? Genellikle olay darlık olan bölgedeki yağ birikintilerinden (plaktan) kopan küçük pıhtılar ve parçaların kan akışı ile birlikte beynin değişik kısımlarını tıkaması ve o beyin bölgesinin fonksiyonlarının kaybından kaynaklanır. Şikâyetler vücudun bir yarısında ağır felç gibi durumlardan, sadece elde ve kolda geçici kuvvet kaybı ve uyuşma şeklinde geniş bir yelpaze içinde gelişebilir. Bazen konuşma ve yutma bozukluğu, geçici görme…
Şah Damarı (Karotis Arter) Hastalığı Nedir? Kalpten beyne giden boynun her iki tarafındaki damarlara şah damarı (karotis arter) denir. Bu damarlarda kanın geçişini engelleyecek daralma veya tıkanma durumuna şah damarı hastalığı denir. Neden Olur? En önemli neden damar sertliği (ateroskleroz) olup, şahdamarında yağ ve kalsiyum başta olmak üzere çeşitli elemanlardan oluşan bir dokunun damarı daraltması ya da tıkamasıdır. Hipertansiyon, sigara,…
KAROTİS ARTER ANJİYOGRAFİSİ (BOYUN ŞAH DAMAR ANJİYOGRAFİSİ) Kalpten çıkan ana atar damar olan aorta'dan ilk ayrılan damarlar sağ-sol kol damarı ile beyin ve kafa bölgesini besleyen karotis (şah) damaralarıdır.Karotis damarlarda daralma sıklıkla inme (felç)ile ilişkili temel hastalıktır. Karotis (şah) damaralarındaki daralma olan bölgeden kaynaklanan mikrotrombüslerin(kan pıhtısı) beyin içindeki ince damarları tam tıkamasına bağlı inme(felç-hemipleji) ve/veya geçici iskemik atak denilen kısa…