Kalp Yetmezliği

Doğru bir tedavi ve destek olduğu takdirde ve hastalığın durumuna göre sınırları bilmek kaydıyla kalp yetersizliği olan hastalar yapmak istedikleri faaliyetlerin çoğunu yapabilirler. AKTİVİTE VE EGZERSİZ; kalp yetersizliği olan hastaların büyük çoğunluğunda faydalıdır. Egzersiz programına başlamadan, yaptığınız egzersizin miktarını artırmadan veya tipini değiştirmeden önce kalbinizin üzerine taşıyabileceğinden daha fazla yük yüklemediğinizden emin olmak için doktorunuza danışın. Egzersize her zaman ısınma…
YAŞAM TARZINA ADAPTASYON; kalp yetersizliği, yaşam boyu tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır. Nadiren, tamamen normale döner. KİLONUZU KORUMAK; kalp yetersizliği vücut ağırlığınızda hızlı değişikliklere neden olabilir. Kısa zaman içerisinde istemsiz kilo kaybı ciddi bir durumun habercisi olabilir. Yeterli miktarda kalori almamaya, hareketsizliğe veya kalp yetersizliğinden dolayı kas kitlesi kaybına bağlı gelişebilir. Ayrıca idrar söktürücü ilaç dozunuzun fazla olduğu anlamına da…
Geçmişte veya halen yaşadığınız bazı rahatsızlıklar kalbinizde hasara ve ekstra yüke neden olarak kalp yetersizliğine neden olabilir. KALP KRİZİ; kalp yetersizliğinin en sık sebebidir. Kalp krizi sırasında kalbinizi besleyen damarlardan birisi tamamen tıkanır ve kalp kasınıza oksijen ve besin sunumu engellenir. Bundan etkilenen kalp kası hücreleri ölür. Kalbinizin geri kalan hücreleri aynı işi yapmak zorunda kalırlar ve kaldırabileceklerinden daha fazla…
Kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir durumdur. Bununla birlikte, zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Kalp yetersizliği gelişme riski, genellikle kalbin iş yükünün artmasına neden olan kalp damar hastalığı (mesela kalp krizi geçirmiş olmak), yüksek kan basıncı,…
Kalbin gevşeme yeteneğinin bozulması (Diyastolik Kalp Yetmezliği) Bu kalp yetmezliğinde kalp normal kasıldığı halde tam olarak gevşeyemez, böylece kalbe giren kan ve dolayısıyla pompalanan kan miktarı azalır. Kalbin kasılma fonksiyonun güvenilir bir parametresi olan Ejeksiyon Fraksiyonu (EF) her kalp atışında kalbin kendine gelen kanın ne kadarını pompaladığını gösterir. Bu kalp yetmezliği çeşidinde kasılabilirlik göstergesi olan EF ölçümleri normal tespit edilir.…
Kalp yetmezliği kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar kanı vücuda pompalayamamasıdır. Kalp yetmezliği Amerika Birleşik Devletleri’nde hastalık ve sakatlığın ana nedenlerinden bir tanesi ve 65 yaş üzerindeki kişilerin hastaneye yatırılmasının ana sebebidir; her yıl 40,000 fazla kişinin ölümüne neden olur. Kalp yetmezliği, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık olarak 5 milyon kişiyi etkilemektedir ve sayı özellikle yaşlı insanlar arasında giderek artmaktadır. Son yıllarda…
Akut (ani gelişen) Kalp Yetmezliği Kalp yetmezliği şikâyet ve bulgularının acil tedavi gerektiren şekilde ani ya da kademeli kötüleşmesi ile karakterize durumdur. Ani başlayan kalbin pompalamasının (kasılma bozukluğu) bozulması sonucu sol kalbi gelen kanın hepsi vücuda pompalanamaz. Böylece sol karıncığın gerisinde yani akciğer ağacında kan göllenmeye başlar, yani akut (ani başlayan) akciğer ödemi (göllenmesi) gelişir. Bu koşullarda kalp astımı adı…
KALP YETMEZLİĞİ SINIFLAMASI Kalp yetmezliğine dair çeşitli durumlara göre farklı sınıflamalar vardır Sol Kalp Yetmezliği: En sık olarak nefes darlığı ve çabuk yorulma yakınmaları gelişir. Ayaklarda şişme, çarpıntı da sık görülür. Hastalar sırtüstü yatarken nefes darlığı veya geceleri uykudan hava açlığı ile uyanabilir.
Kalp Yetmezliğinde Görülen Şikâyetler Şikâyetler, kalp ve vücutta oluşan değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkar. Düzeyleri kalbin durumuna göre hafiften ağıra kadar değişebilir. Hastalar sıklıkla efor ile olan nefes darlığı veya halsizlik ile başvurabilirler. Önemli organlara ve kaslara kan akışının azalması hastayı zayıf ve bitkin düşürür. Beyin kanlanmasının azalması da bilinç düzeyinde değişikliklere yol açar. Ancak kalp yetmezliğinin ağırlığı ile şikâyetler…
KALP YETERSİZLİĞİNE YOL AÇAN NEDENLER: Kalp Damar Hastalığı (KAH): Kalbe kasını besleyen atardamarların (koroner arterler) damar sertliği nedeniyle daralması sonucu kalp kasının yeterli beslenememesi kasılma ve kanı pompalama fonksiyonunun bozulmasına neden olur. Bu durumda daralmış damarın balonla açılması veya Bypass operasyonu ile kalp kasının yeterli beslenmesi sağlanırsa kalp yetersizliğini önleyici tedbirler kalp yetersizliği gelişme oranını da azaltabilir.