Kalp Bloğu

Üçüncü Derece AV Blok (30 AV blok – Tam kalp Bloğu): Üçüncü derece kalp bloğu tam kalp bloğu olarak da adlandırılır. Kulakçıktan çıkan elektrik aktivitesi kulakçığa hiç iletilemez. Kulakçıklar karıncıklar arasındaki kasılmaların birbiriyle ilişkisi kaybolmuştur. Kalp hızı 30-40/dk civarındadır. Tedavide en önemli girişim, mümkün olan bütün olgularda esas nedenin tedavisini yapabilmektir (Kalp krizi, kalp kası iltihabı, ilaç zehirlenmesi ve elektrolit…
 İkinci Derece AV Blok (20 AV blok): Kulakçıklardan gelen uyarıların bir kısmı karıncıklara geçemez. 2 alt tipi vardır. Mobitz tip I dediğimiz tip sıklıkla iyidir ve kendiliğinden kaybolur. Pil gereksinimi doğmaz. Genellikle digoksin zehirlenmesi ve kalp damar hastalıkları seyrinde gözlenir. Mobitz tip II dediğimiz tip daha az görülen ama daha ciddi bir bloktur. Sıklıkla tam kalp bloğuna ilerlediğinden ciddi bir…
Birinci Derece AV Blok (10 AV blok): Birinci derece AV bloklarda her uyarı kulakçıklardan karıncıklara geç iletilir. Yaşla birlikte normal kalpte de görülebilirse de kalp damar hastalığı ve digoksin kullananlarda daha sık görülür. EKG’de PR aralığının 0.20 sn.den daha uzun olması ile karakterizedir. Genellikle tedavi gerektirmeyen bir ileti bozukluğudur. Atrioventriküler Bloklar (AV Bloklar – Kulakçıklar ile karıncıklar arasında iletişim bozukluğu)…
İntraventriküler Bloklar (Karıncık içi iletişim bozukluğu) Bunların büyük çoğunluğu sadece EKG tetkikinde ortaya çıkar ve genelde müdahale gerektirmez. Sol Dal Bloğu (LBBB): Karıncık içindeki iletim sisteminde sol dal iletimi kesintiye uğramıştır. Toplumda 0,1 -1 oranında gözlenir. Sol dal bloğu genellikle kalp hastalığı olanlarda görünmektedir. Sol dal bloğu, intraventriküler ileti bozuklukları içinde en ciddi olanıdır. Uyarılar sol karıncığa sağ dal üzerinden…
Bradikardi nedir? Kalp hızının belirli bir sayının altında (60 / dk dan daha az) olması halidir. Birçok sağlıklı kişide 60 / dk dolayında, bazen daha da yavaş kalp hızları olabilir ve hastalık işareti değildir. Dinlenme veya uyku sırasında kalbimiz normal olarak yavaşlar. Uyku sırasında kalp hızımız zaman zaman 35 – 40 / dk hızına dek yavaşlayabilir. Düzenli spor yapanlarda da…
Bayılma Nedi Bayılma beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucu gelişen geçici şuur ve duruş kaybı olarak tanımlanır. Yani hastanın bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz ve duruş kaybı olduğundan düşer. Hasta düştüğü zaman yer çekimi ile beynin kanlanması düzelir ve bilinç yerine gelir. Yani düşmeye bağlı yaralanma ve buna ait problemler olmazsa bayılma sonrasında hasta tam olarak kendine…