Hipertansiyon

Gebelik Hipertansiyonu Gebelikte hipertansiyon anne ve bebek için en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Hipertansiyon gebeliklerin 10-20’sinde görülmektedir. Bunların 70i gebelik hipertansiyonu ve 30’u daha önce tanı almış hipertansiyona bağlıdır. A.B.D’de anne ölümlerinin 15-20’si hipertansiyona bağlıdır. Gebelik hipertansiyonu gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ve gebeliğin sonlanması ile çoğu vakada doğum sonrası 42 gün içinde ortadan kaybolan kan basıncının140/90 mm…
Tanıya yönelik işlemlerin hedefi şunlardır: Kan basıncı düzeyi ile hipertansiyon tanısını koymak Hipertansiyonun olabilecek ikincil nedenlerini saptamak; Diğer risk faktörlerini, hipertansiyonun yapabileceği organ hasarlarını ve yandaş hastalıkları araştırarak kalp ile ilgili olabilecek riskleri değerlendirmektir. Hipertansiyon tanısı en az 2-3 muayene ziyaretine ve her muayene ziyaretinde en az iki kan basıncı ölçümüne dayanmalıdır; ancak özellikle şiddetli vakalarda tanı tek bir ziyarette…
Beyaz Önlük Hipertansiyonu Beyaz Önlük Hipertansiyonu, hekim veya hekim dışı sağlık personelinin bulunduğu ortamda kan basıncının yükselmesi, buna karşın ev koşullarında veya 24 saatlik kan basıncı ölçümlerinin normal olması şeklinde tanımlanabilir. Beyaz önlük etkisi nedeni ile hastane, sağlık ocağı veya muayenehanede ilk ve tek ölçümle kan basıncının yüksek saptandığı durumlarda hemen hipertansiyon tanısı koymaktan kaçınılmalıdır. Toplum genelinin yaklaşık 15’inde bulunabilir…
Hipertansiyonun nedenleri nelerdir? Hipertansiyonun nedeni yüzde 90-95 hastada bilinmemektedir. Bu duruma primer hipertansiyon, birincil nedenli hipertansiyon veya esansiyel hipertansiyon denilmektedir, yani hipertansiyon bilinen bir hastalığa bağlı değildir. Yüzde 5-10 hastada ise hipertansiyon bilenen ve tanısı konulan başka bir hastalığa bağlıdır, bu duruma sekonder hipertansiyon yada ikincil nedene bağlı hipertansiyon denir. Hipertansiyona yol açan hastalıkların önemli kısmı böbrek kaynaklıdır. Hormonal hastalıklar…