Kalp Damar Hastalıkları

Kalp damar hastalığında asıl önemli olan, kalbi besleyen atardamarlardaki darlıkların kalp krizine yol açmadan tedavi edilmesidir. Tanısal işlemler hasta poliklinikten içeri girdikten hemen sonra başlar. Öncelikle hastanın şikâyetleri ve risk faktörleri değerlendirilir. Biz kardiyologlar için göğüs ağrısı irdelenir ve tipik dediğimiz göğüs ağrısı sorgulanır. Sonraki aşama özellikle kullanım kolaylığı ile elektrokardiyografidir. EKG ile daha önceki veya yeni gelişmiş kalp damarlarındaki…
Kararlı Olmayan (Unstabil) Göğüs Ağrısı (Angina) Nedir? Kalbi besleyen atardamarlar önemli ölçüde daraldığında göğüs ağrısı oluşur buna tıp dilinde veya latince angina adı verilir. Angina çoğunlukla stabil yada kararlı angina dediğimiz klinik tablo ile gelir. Ancak bazı durumlarda kararsız angina dediğimiz darlık yerinde kalp krizine ilerleyici dinamik değişiklikler olabilir. En sık sebep kalbi besleyen atardamarlarda damar sertliğine bağlı plak çatlaması…
1) Kararlı (Stabil) Angina (Göğüs ağrısı) Aralıklı olarak efor yaptıklarında ya da duygusal bir stres yaşadıklarında göğüs ağrısı yaşayan hastalardır. Bu ağrı dinlenerek veya dilaltı hapı (isordil) kullanarak düzelir. Bu şikayet hastayı kalp doktoruna başvurması için uyarmalıdır. Kararlı göğüs ağrısına neden olan kalbi besleyen atardamarda sabit bir darlık vardır. Bu nedenle kalp kasının ihtiyaçları arttığında yeterli kanlanma sağlanmaz ve göğüs…
Göğüs Ağrısı (Angina) Nedir? Göğüs ağrısının sebebi kalp kasının ihtiyacı olan oksijenin sağlanamamasına bağlı olarak ortaya çıkan, tekrarlayıcı beslenme bozukluğu ve kalp kasının geçici fonksiyon bozukluğudur. Ağrının tipi dinlenmekle veya dilaltı ilaç (nitratlar) almakla geçen rahatsızlık duygusu veya ağrılar şeklindedir. Bu terim kalp kasındaki beslenme bozukluğunu ifade eder. Yetersiz kan akımı sonucu kalp kasının çalışması için gerekli olan oksijen buraya…